Fotografie vanuit een vlieger

Cees Kuppens
Eibergen

Jaarverslag Fotoalbum

Dit apparaat komt in de lijn van de vlieger te hangen. Beneden kan ik op een beeldscherm of een videobril  zien waar ik mijn fototoestel op richt. De elektronische schakelingen voor voeding, sturing, beveiliging en logica, zijn eigen ontwerp.


Dit gloednieuwe apparaat is versie 8 Het gewicht is 100 gram meer dan zijn voorganger, maar daar staat tegenover dat de camera op zich eens zo zwaar weegt als zijn voorganger door een betere en zwaardere optiek. Dit is de meest geavanceerde versie tot nu toe. De mogelijkheden zijn zeer uitgebreid. Met deze camera-rig kan ik de programmaknop bedienen en heb dus de beschikking over 10 vooringestelde programma’s. Ook kan de video-opnameknop bediend worden en tijdens het maken van video-opnamen kan ik foto’s maken en er kan in- en uitgezoomd worden. De beeldresolutie is 16,2 Megapixels, het beeld is super gestabiliseerd, ik kan ook overschakelen op panoramafotografie en 3d fotografie. Het gewicht van het apparaat is ongeveer 850 gram.  Ter vergelijking, mijn eerste geheel op afstand bediende luchtfotografie-apparaat woog ongeveer 3,5 Kg.  

Aan de achterzijde bevindt zich de vaste behuizing met daarin ondergebracht de batterijen, voeding, beveiliging, sturing en logica.


Er zijn weer plannen voor een geheel nieuwe camera met dezelfde mogelijkheden alleen nu met microcontrollerondersteuning en een zeer compacte afstandbediening. Welke uiteindelijk ook nog veel goedkoper is.

Het hele fotografie apparaat kan eindloos ronddraaien.

Het frame waarin de camera is gemonteerd, kan  90 graden kantelen. Alle pieptoontjes die de camera geeft bij scherpstellen en instellen van de belichting en de bediening van de sluiter worden worden door een microfoon via de videozender aan mij doorgegeven.

De afmetingen van de apparatuur is gemeten zonder de pootjes en aansluiting van de picavet-ophanging; hoogte 12 cm, breedte 12 cm en diepte 12 cm.

Alle bedrading en elektronica is weggewerkt in de behuizing, er is alleen een platte lintkabel en een antennedraad te zien. De huidige apparatuur is gebouwd in de maanden van april t/m november 2015.


Volgende
bladzijde

Sinds kort ook video vanuit de vlieger, Met de nieuwe camera kan ik ook video-opnamen maken, het is niet het hoofddoel, maar wel leuk. Het belangrijkste blijven de foto’s natuurlijk.